Universalus dizainas: kad tai nebūtų vien skambūs žodžiai

Universalus dizainas: kad tai nebūtų vien skambūs žodžiai

“Dizainas rytojui” - taip šiemet pavadintame renginyje LNF dalyvavo iš pirmo žvilgsnio netikėtame amplua.

Per pusantro tūkstančio dalyvių, produkcijos ir temų įvairovė - nuo naujausių kraštovaizdžio kocepcijų iki universalaus dizaino – LITEXPO parodų paviljone vyko tarptautinė Garden Style konferencija, skirta aplinkos kūrimo profesionalams ir mėgėjams.

 

O koks tas rytdienos, ateities dizainas?

Apie tai diskutavo įvairių sričių ekspertai panelinėje diskusijoje “Ekologija kaip rytojaus dizaino pagrindas: kaip realiai įgyvendinti praktiškai, kad tai nebūtų tik skambūs žodžiai‘. Joje dalyvavo ir LNF administracijos direktorė Henrika Varnienė, po daugelio metų grįžusi baigti kraštovaizdžio architektūros studijų.

„Kurdami viešąsias erdves ir netgi privačius sodus, mes turime pradėti galvoti ne tik, kad viskas atrodytų gražu, derėtų su aplinka, bet kad ir mums patiems amžėjant ir gyvenant šeimoje, turint draugų - mūsų kuriama ir puoselėjama erdvė būtų prieinama visiems žmonėms“,- prieš konferenciją sakė Henrika.

Jos manymu, kuriant prieinamumo ir tvarumo dėsniais grįstą dizainą, derėtų išplėtoti ir patį tvarumo apibrėžimą. Kas tai yra? Ar antrą kartą panaudojamos medžiagos? Ar ilgaamžiai augalai? Bitės ir drugeliai? O gal vis dėlto kažkas daugiau - klausė diskusijos organizatoriai. „Tvarumas - ne vien augalų parinkimas, minimali jų priežiūra, vandens surinkimas ir panaudojimas",- teigia Henrika.". Žinoma, estetika ir dizainas, bet taip pat – prieinamumas šeimoms su mažais vaikais, senyvo amžiaus žmonėms, besilaukiančioms moterims, žmonėms su negalia – o tai yra apie 40 procentų visos populiacijos“.

 

Nauja - tai pamiršta sena

Konferencijoje LNF dalyvavo kartu su ALL INVITED – prekės ženklu, prieš aštuonetą metų įkurtu po savo skėčiu. “Šiemet atnaujinus ženklo koncepciją, nebetenkino produktų kokybė. Be to, mūsų spausdintuvo galimybės – ribotos, atsisakėme ir manufaktūros modelio, ir sandėliavimo. Paieškos, kas aprėptų tas paslaugas, užtruko, bet galiausiai pavyko rasti “tris viename”,- pasakoja ženklo kūrybinės dalies kuratorė Ramunė Šliuožaitė, LNF Komunikacijos vadovė.

Simboliška, kad šiandienos konferencijos tema apie ateities dizainą sugrąžino į pačią ALL INVITED kūrimosi pradžią, kai pirmiesiems spaudos darbams ant drabužių buvo panaudoti Henrikos piešti augalų eskizai. Iš kone šimto minimalistinių žolynų kolekcijos atrinkta keletas labiausiai pamėgtų, ir, naujai sumaketavus, perkelta ant įvairių tekstilės gaminių.

Naujai „aranžuoti“ kūriniai persipynė su konferencijos idėja apie tvarumą ir apie tai, kad estetika ir funkcija gali būti įgyvendinta, neaukojant vieno dėl kito.

Grįžti į tinklaraštį