Visi pakviesti. O kas toliau?

Visi pakviesti. O kas toliau?

Prieš septynerius metus, po Lietuvos negalios organizacijų forumo (LNF) skėčiu kuriant socialinę manufaktūrą ALL INVITED, buvo siekta atkreipti dėmesį į sunkiai besiskinančias kelią užimtumo reformas žmonių su negalia atžvilgiu. Tuo pačiu tai tapo ir alternatyvių pajamų paieškomis savo organizacijos veikloms vykdyti.

„Esame priklausomi nuo projektinio finansavimo, todėl norėjome susikurti papildomą pajamų šaltinį, kad nereikėtų visą laiką valstybės prašinėti, ištiesus ranką“,- pradinę idėją apibendrina LNF Administracijos direktorė Henrika Varnienė.

Nuo pat pradžių visuose procesuose dalyvavo ir patys žmonės su negalia, ir esantys negalios situacijoje: kūrė eskizus spaudiniams, juos spausdino, siuvo kai kuriuos gaminius, prekiavo.

Pradėti būtent spaudos ant tekstilės veiklą įkvėpė Henrikos bičiuliai, sėkmingai užsiimantys tokia gamyba ir realizacija per Etsy platformą. Todėl ir pavadinimas manufaktūrai buvo išrinktas angliškas. All invited – visi yra kviečiami - tokia bendrabūvio idėja, kur kiekvienas yra laukiamas, nepaisant fizinio ar mentalinio kitoniškumo.

Perprasti reikėjo ne vien darbą tekstiliniu spausdintuvu, bet ir dažų, grunto naudojimo subtilybes, maketavimą, verslo pradmenis. Užgriuvus pirmajam didžiuliam užsakymui, porą šimtų marškinėlių Henrika spausdino dviese su LNF prezidente Dovile Juodkaite. Kažkas tuomet juokavo: „Kiek tas daiktas kainuos, jei tai – organizacijos vadovų rankų darbas?!” Antkainio, žinoma, uždėta nebuvo, bet labai greitai tapo akivaizdu, kad reikia žmogaus, kuris tuo užsiimtų ne prišokamai, ir darbams vadovauti ėmėsi viena LNF Tarybos narių Rūta Udraitė-Mikalauskienė.

Pagrindinė veikla jau buvo pradėjusi kristalizuotis – ALL INVITED vykdė individualius spausdinimo užsakymus. Iš to gimė idėja organizuoti kūrybines dirbtuves visiems norintiems savo pačių piešinį perkelti ant mėgstamo rūbo ar maišelio. Kita veiklos kryptis - atspausdintų ir sandėliuojamų produktų pardavimai - ne vien per Etsy, kuri vis tik buvo labiau orientuota į klientą užsienyje, bet sukurta ir Facebook paskyra, vietinei auditorijai. Pirmiesiems spaudiniams abiems platformoms panaudoti Henrikos augalų eskizai, kuriuos ji piešė, studijuodama kraštovaizdžio dizainą.

Vėliau, prisijungiant įvairiems kūrybininkams, asortimentas plėtėsi, atidaryta internetinė parduotuvė. Vis tik nutarta ja neapsiriboti, o aktyviau prekiauti „gyvai“: mugėse, miestų šventėse, teminiuose šeimų ir muzikiniuose renginiuose - tokia buvo Kristinos Šimukonienės, atėjusios iš socialinio verslo, idėja. „O gamyboje jau turėjome iššūkių su senu printeriu. Prieš praėjusias Kalėdas sužinojome, kad turėsime naują, ir vykstant apmokymams, negalėjome patikėti, kad nuo šiol bus taip lengva“, pasakoja Kristina.

Išplėtus gamybos galimybes, piešiniai buvo perkeliami ir ant servetėlių, virtuvės rankšluosčių, pagalvių užvalkaliukų. Laikas nuo laiko prisijungiant piešti mėgstantiems bičiuliams, buvo sukurtos paukščių, gėlių kolekcijos, iliustracijos paviene tematika, įvairių švenčių progomis.

Kristina ėmėsi ir socialinių bendradarbiavimo projektų - jungtasi prie VšĮ SOPA iniciatyvų, keičiančių užimtumo ir negalios sampratą. Viena jų - DUOday renginys birželio mėnesį, kurio metu įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas ir darbo roles. Duetas (duo - lot.), kuriuos sudaro žmogus su negalia ir įmonės darbuotojas, susipažįsta su įmone iš vidaus, išbando įprastas darbuotojų užduotis, dalyvauja susitikimuose, bendrauja su kolegomis.

Kita svarbi kampanija, vykusi praeitą mėnesį - “Jokio skirtumo”, inicijuota Neįgaliųjų departamento ir skirta didinti supratimą apie žmogų su negalia atviroje darbo rinkoje kaip apie lygiavertį kolegą. ALL INVITED, spėję sukaupti patirties kartu dirbant su įvarią negalią turinčiais žmonėmis, diskutavo, ar užtenka vien paties žmogaus motyvacijos ir jį priimančios įmonės, organizacijos nusiteikimo? Kokius papildomus resursus reikia įsivertinti, koks čia valstybės vaidmuo? Visa tai persikėlė ir į LNF vidų; naujai svarstomos turimos kompetencijos, realios galimybės aprėpti visas negaliai aktualias veiklas.

Šiuo metu į pabaigą eina ir kone pusmetį trunkantis ALL INVITED atnaujinimo projektas. Dar viena kryžkelė ir dar vienas bandymas, išsigryninus koncepciją, būti išgirstiems ir atpažįstamiems.

 

 

 

Grįžti į tinklaraštį